úterý 19. května 2009

Časopis Závislosti a my- Vývoj drogové scény v ČR

Jedním z časopisů, kde jsem našla články věnované drogové problematice byl Závislosti a my. Po prolistování několika dílů mě zaujal článek Vývoj drogové scény v ČR
Největší drogový rozmach ve světě byl v 60. letech 20. století. To platilo i pro tehdejší ČSSR, i když cesta drog na toto území nebyla zrovna jednoduchá.
Zpočátku to byly pouze drogy rostlinného původu (konopí, houby...). Později nastupují dostupné léky (fenmetrazin, dexflenmetryzin, ipecarin, Pleumolysin, Solutan, Alnagon, Beneplnorin, Diolan, Yastol a další) z těchto léků (především z Alnagonu) začínají v 70. letech toxikomané vyrábět pervitin, který se vyvážel do světa.
Rok 1989 byl pro náš stát výrnamným datem- změna režimu, uvolnění situace ve státě a také otevření hranic. Tehdy k nám začaly proudit další a další druhy drog. Naše tehdejší legislativa dala ideální podmínky i k tomu, aby k nám přijížděli obchodníci a dealeři z jiných zemí. Držení drog, v jakémkoliv množství, nebylo trestné, pokud bylo určeno pro vlastní potřebu. Proto se u nás dealerství mohlo rozvíjet bez omezení. V zemi byly drogy snadno sehnatelné, mnoho lidí začalo touhou po něčem novém a skončilo drogovým peklem… Mnoho lidí také přišlo o život, protože byli zvyklí na zředěné drogy, a nyní tu byl pervitin čistý a oni si bez varování vzali množství, které užívali obvykle, mnoho jich umřelo na předávkování. Zákony jsou nyní sice ostřejší, ale drogy si vždy vyhledají nějakou, jak je obejít.

(Marcela Hradová)

Žádné komentáře:

Okomentovat